Thursday 23rd of November 2017

logo

Ženklai "E"

Ką slepia dažnoje etiketėje sutinkamas ženklas E?

Dažikliai, konservantai, antioksidantai, spalvos fiksatoriai, emulsikliai, stabilizaoriai, saldikliai... Šimtai įvairių priedų vartojama, kad maisto produktai ilgiau išsilaikytų, viliotų patrauklia išvaizda, skoniu ir aromatu, o kartais – ir žemesne kaina.

Junk foodGamintojas nori gaminti išvaizdžius, ilgai išsilaikančius, tinkančius transportuoti produktus, tuo tarpu vartotojui reikia geros kokybės maisto – natūralių, mažai apdorotų produktų be nebūtinų ar pavojingų maisto priedų.

Ne visi maisto priedai yra palankūs mūsų sveikatai, todėl svarbu mokėti juos atpažinti ir vengti. Kai kurių, net ir Lietuvos higienos normos HN 53 leidžiamų maisto priedų vartojimas gali turėti nepageidaujamų pasekmių. Tas faktas, kad iš leidžiamų vartoti maisto priedų sąrašo išbraukiami anksčiau saugiais laikyti maisto priedai, kad kai kurie priedai, leidžiami vartoti Europos Sąjungoje, kitose valstybėse uždrausti, kelia pagrįstas abejones, ar tikrai pas mus įteisinti maisto priedai nekenkia vartotojų sveikatai.

Daugelis maisto priedų yra organizmo toleruojami ir gali būti vartojami be apribojimų. Kai kurie maisto priedai yra toksiški, bet, neviršijant leidžiamos paros dozės, sveikatai nekenkia, nors perdozavimas gresia ilgalaikiu sveikatos sutrikimu ar net mirtimi. Tačiau, nepageidaujamą poveikį sveikatai gali sukelti ne tik toksiški, bet ir natūralūs ar net būtini žmogaus organizmui maisto priedai, jeigu viršijamos leidžiamos paros dozės, pvz., natūralių tokoferolių ekstraktai bei mišiniai E306-E 309 (vitaminas E) gali sukelti nepageidaujamą poveikį, dėl kurio skydliaukė pasisavina daugiau jodo, o per didelis kiekis vitamino E – daugiau kaip 1000 mg/kg – yra potencialiai toksiškas (leistina paros dozė - nuo 0,15 iki 2,00 mg/kg kūno masės).



Neigiamų savybių turinčių ir Lietuvoje leistinų
maisto priedų sąrašas

NumerisPavadinimasFunkcijaApibūdinimas
E 102TartrazinasDažiklisPavojingas
E 104Chinolino geltonasisDažiklisAbejotinas
E 110Saulėlydžio geltonasis FCFDažiklisPavojingas
E 120Kochinelas, karmino rūgštisDažiklisDaug kur uždraustas
E 122Azorubinas, karmosinasDažiklisPavojingas
E 123AmarantasDažiklisLabai pavojingas, JAV uždraustas
E 124Kochinelas raudonasis ADažiklisPavojingas
E 127EritrozinasDažiklisPavojingas
E 131Patent mėlynasis VDažiklisKancerogeninis
E 141Chlorofilų vario kompleksaiDažiklisAbejotinas
E 142Žaliasis SDažiklisKancerogeninis
E 151Briliantinis juodasis BNDažiklisAbejotinas
E 171Titano dioksidasDažiklisAbejotinas
E 173AliuminisDažiklisAbejotinas
E 210Benzoinė rūgštisKonservantasKancerogeninis
E 211Natrio benzoatasKonservantasKancerogeninis
E 212Kalio benzoatasKonservantasKancerogeninis
E 213Kalcio benzoatasKonservantasKancerogeninis
E 214Etilo p-hidroksibenzoatasKonservantasKancerogeninis
E 215Natrio etilo p-hidroksibenzoatasKonservantasKancerogeninis
E 216Propilo p-hidroksibenzoatasKonservantasKancerogeninis
E 217Natrio propilo p-hidroksibenzoatasKonservantasKancerogeninis
E 220Sieros dioksidas Konservantai, antioksidatoriai Ardo vitaminą B1, trikdo virškinimą
E 221Natrio sulfitasTrikdo virškinimą
E 222Natrio rūgštusis sulfitasTrikdo virškinimą
E 223Natrio metabisulfitasTrikdo virškinimą
E 224Kalio metabisulfitasTrikdo virškinimą
E 226Kalcio sulfitasTrikdo virškinimą
E 230BifenilasKonservantasKenkia odai
E 231OrtofenilfenolisKonservantasKenkia odai
E 232Natrio ortofenilfenolisKonservantasKenkia odai
E 233TiabendazolasKonservantasKenkia odai
E 239HeksametilentetraminasKonservantasKancerogeninis
E 250Natrio nitritasKonservantasHipertonikams nevartoti
E 251Natrio nitratasKonservantasHipertonikams nevartoti
E 252Kalio nitratasKonservantasHipertonikams nevartoti
E 311OktilgalatasAntioksidatoriusGali išberti
E 312DodecilgalatasAntioksidatoriusGali išberti
E 320Butilintas hidrokisanizolas (BHA)AntioksidatoriusDaug cholesterolio
E 321Butilintas hidroksitoluenas (BHT)AntioksidatoriusDaug cholesterolio
E 330Citrinų rūgštisRūgštingumą reguliuojanti, medžiaga, antioksidatoriusKancerogeninis
E 338Ortofosfato rūgštisTrikdo virškinimą
E 339Mononatrio fosfatasRūgštingumą reguliuojanti, medžiaga, emulsiklis, stabilizatoriusTrikdo virškinimą
E 340Monokalio fosfatasTrikdo virškinimą
E 341Monokalcio fosfatasRūgštingumą reguliuojanti, medžiaga, kietiklis, tešlos, kildymo medžiaga, lipnumą reguliuojanti medžiagaTrikdo virškinimą
E 407KarageninasTirštiklis, stingdiklis, stabilizatoriusTrikdo virškinimą
E 450Dinatrio difosfatasEmulsiklis, stabilizatoriusTrikdo virškinimą
E 451Pentanatrio trifosfatas Rūgštingumą reguliuojanti medžiagaTrikdo virškinimą
E 461MetilceliuliozėTirštiklis, emulsiklis, stabilizatoriusTrikdo virškinimą
E 463HidroksipropilceliuliozėTrikdo virškinimą
E 465EtilmetilceliuliozėTrikdo virškinimą
E 620, 621, 622, 623, 624, 625Glutamo rūgštis, glutamatas ir glutamato junginiai (Natrio, kalio, kalcio, amonio, magnio glutamatas)Gyvulinės kilmės, skonio stipriklisGali sukelti alergiją, migreną, manoma, kad provokuoja žemo spaudimo glaukomos formą. Gali būti iš genetiškai modifikuotų šaltinių


Kenksmingi ir Lietuvoje draudžiami naudoti maisto priedai: 
E103, E105, E106, E111, E125, E126, E130, E152, E191

Šaltinis: www.sveikasirjaunas.lt

 

Powered by Joomla!. Designed by: Free Joomla Templates, ecommerce hosting. Valid XHTML and CSS.

Mes turime 52 svečius online