Thursday 23rd of November 2017

logo

Informacija apie kiaušinius
Penktadienis, 12 Kovas 2010 20:33

Kokybiškas vištos kiaušinis yra kaloringas dietinis produktas. Vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos arba 200 g pieno. Cheminė kiaušinio sudėtis yra nevienoda ir priklauso nuo vištos veislės, lesalo, laikymo būdo ir metų laiko (šviesos trukmės turi įtakos).

Kiaušinio maistinės savybės
Vištos kiaušinio didžiausią dalį sudaro baltymas. Jame gausu baltymų, mineralinių medžiagų (Na, Ca, Fe, P, Cl, S, Hg, Cu ir kt.), B grupės vitaminų.

Pati vertingiausia kiaušinio dalis yra trynys. Jame yra daug biologiškai visaverčių baltymų su beveik visomis svarbiausiomis amino rūgštimis. Mineralinių medžiagų trynyje dvigubai daugiau negu baltyme, gausu ir vitaminų – A, D, E, B1, B2, PP, B12, biotino ir kt.

Vištų kiaušinis yra vienintelis produktas, kurį žmogaus organizmas įsisavina iki 97-98% ir praktiškai nepalieka šlakų žarnyne. Tačiau kiaušinis turi būti tinkamai paruoštas, jį geriausiai valgyti minkštai virtą.

Vienintelė nepageidautina kiaušinio savybė  - jame gana daug cholesterino, kurio didesnis kiekis nepageidaujamas žmogui. Todėl nereikia nepamiršti, kad piktnaudžiauti kiaušiniais nereikėtų.            

Kokybės reikalavimai
Kiaušiniai pagal savo kokybę yra skirstomi į A ir B klases.

A klasės kiaušiniai: lukštas ir po juo esanti odelė- normalūs, švarūs ir nepažeisti; oro tarpas- ne didesnis nei 6 mm aukščio, nejudantis; baltymas- švarus, skaidrus, drebučių tirštumo, be jokių pašalinių dalelių; trynys- paršviečiant matomas neryškių kontūrų šešėlis, sukant ženkliai nenukrypsta nuo kiaušinio centro, be pašalinių dalelių; gemalo ląstelė- neišsivysčiusi; kiaušinio kvapas- be pašalinio kvapo. Parduotuvėse turi būti parduodami tik A klasės kiaušiniai.

B klasės kiaušiniai laikomi kiaušiniai neatitinkantys A klasės kiaušiniams taikomų reikalavimų. Jie yra skirti tik masto pramonės įmonėms.

A klasės kiaušiniai dar skirstomi į svorio kategorijas:
XL – labai dideli (73 g ir didesni); L – dideli (63-73 g); M – vidutiniai (53-63 g); S – maži (iki 53 g). Svorio kategorijos turi būti  pažymėtos ant kaušinių pakuotės. Galima prekiauti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušiniais. Tik ant pakuotės turi būti nurodyta informacija ,,skirtingų dydžių kiaušiniai “.

Ženklinimas
Pirmiausia vartotojas turi žinoti, kad kiaušinis, skirtas žmonių maistui, turi būti būtinai suženklintas.  Ženklinimo išimtys yra taikomos smulkiems ūkininkams, kurie augina ne daugiau kaip 50 vištų savo ūkyje.  Tokie kiaušiniai dažniausiai yra parduodami turgavietėse.

6 DALYKAI, KURIUOS REIKIA ŽINOTI APIE KIAUŠINIUS:

  • Pirkti tik ženklintus kiaušinius (ypač turgavietėse).
  • Perkant kiaušinius atkreipti dėmesį į galiojimo datą (kiaušinių galiojimo terminas 28 dienos)
  • Galite pasirinkti: pirkti lietuviškus ar kitos šalies kiaušinius (ant kiaušinio užrašytas šalies kodas).
  • Kiaušinius laikykite šaldytuve. Neplaukite.
  • Kiaušinius plaukite tik prieš vartojimą, nes nuplovę pirktus kiaušinius labai sutrumpinsite galiojimo terminą.
  • Kiaušinio vidus yra sterilus, todėl atminkite, kad skilę, dužę kiaušiniai kelia pavojų, į juos patenka įvairūs mikrobai, todėl juos reikia virti ilgiau (iki 7 min).

Informacijos šaltinis: www.vmvt.lt

 

Powered by Joomla!. Designed by: Free Joomla Templates, ecommerce hosting. Valid XHTML and CSS.

Mes turime 6 svečius online